Z masą orzechową
Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego pyszne ciasto z jabłkami i masą orzechową spełni nasze oczekiwania.
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone masło, 6 dag cukru, jajko i sól. Zagnieść ciasto i schładzać ok. 30 minut. W tym czasie rozbić 1 jajko, oddzielić żółtko od białka. Kremówkę wymieszać z kwaśną śmietaną, żółtkiem, 2 jajkami i 12 dag cukru. Dodać skórkę cytrynową i proszek budyniowy.
Jabłka obrać, pokroić na połówki. Wyciąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Migdały wymieszać z 8 dag mielonych orzechów, dodać resztę cukru i białko, zagnieść gładką masę. Wypełnić nią miejsca po gniazdach nasiennych. Blachę posmarować tłuszczem. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim spód i brzegi blachy. Ponakłuwać widelcem. Posypać resztą mielonych orzechów. Na tym ułożyć jabłka przeciętą stroną do dołu. Polać masą śmietanową, posypać płatkami orzechów.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piec 45 minut. 10 minut przed końcem na wierzchu placka położyć porcje konfitury.