Z masą orzechową
Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego pyszne ciasto z jabłkami i masą orzechową spełni nasze oczekiwania.

Składniki
- 20 dag mąki,
- 10 dag masła,
- 23 dag cukru,
- 4 jajka,
- szczypta soli,
- 50 dag kwaśnej śmietany,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 1 torebka budyniu waniliowego (na 500 ml mleka),
- 10 dag śmietany kremówki,
- 6 jabłek,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 10 dag mielonych orzechów laskowych,
- 10 dag mielonych migdałów,
- 4 dag płatków z orzechów laskowych.
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone masło, 6 dag cukru, jajko i sól. Zagnieść ciasto i schładzać ok. 30 minut. W tym czasie rozbić 1 jajko, oddzielić żółtko od białka. Kremówkę wymieszać z kwaśną śmietaną, żółtkiem, 2 jajkami i 12 dag cukru. Dodać skórkę cytrynową i proszek budyniowy.
Jabłka obrać, pokroić na połówki. Wyciąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Migdały wymieszać z 8 dag mielonych orzechów, dodać resztę cukru i białko, zagnieść gładką masę. Wypełnić nią miejsca po gniazdach nasiennych. Blachę posmarować tłuszczem. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim spód i brzegi blachy. Ponakłuwać widelcem. Posypać resztą mielonych orzechów. Na tym ułożyć jabłka przeciętą stroną do dołu. Polać masą śmietanową, posypać płatkami orzechów.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piec 45 minut. 10 minut przed końcem na wierzchu placka położyć porcje konfitury.