Z miłości do bakalii
Podobno zakochani karmią się powietrzem i swoją miłością, a w żołądkach zamiast uczucia głodu mają fruwające motyle. Mimo to, każda pierwsza i kolejna randka wiąże się z jedzeniem. Może to być obiad, kolacja lub pyszny deser… bo przecież o słodycz w miłości chodzi. Zapraszamy zakochanych do świata soczystej wiśni, chrupiących orzechów i aromatycznej czekolady.
Połączenie czekolady i bakalii idealnie wpisuje się w romantyczny klimat. Czekolada pobudza zmysły, orzechy natomiast za sprawą znaczącej ilości magnezu, pomagają odprężyć się i zmniejszyć stres spowodowany pierwszą randką.
Brownie z orzechami
Składniki:
- 300 g mąki
- 150 g cukru
- 100 g orzechów włoskich np. Bakalland
- 100 g migdałów np. Bakalland
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 150 ml oleju
- 4 duże jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka aromatu wanilinowego
Przygotowanie:
1. W pierwszej misce mieszamy: mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz kakao. Do drugiej miski wlewamy olej, dodajemy cukier oraz jajka i miksujemy na wolnych obrotach do momentu powstania gładkiej masy. Następnie, porcjami dosypujemy mieszankę mąki i kakao oraz miksujemy by składniki się połączyły. Na sam koniec dodajemy lekko posiekane orzechy i migdały oraz aromat waniliowy.
2. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto nie jest surowe. Do dekoracji proponujemy soczystą truskawkę.
Smacznego!