Z wędzonego indyka, żółtego sera na avocado
Taka sałatka jest niezwykle sycąca. Możesz zjeść ją na kolację, albo spakować na drugie śniadanie. Kwas oleinowy zawarty w awokado obniża poziom tzw. złego cholesterolu. Warto jeść ten owoc częściej.
Składniki:
- 1/2 avocado
- 1 ogórek kiszony
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- ½ szklanki startego żółtego sera
- 1/2 szklanka pokrojonego drobno wędzonego indyka
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- koperek
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
Ogórka pokroić w drobną kostkę. Dodać kukurydzę, mięso indyka, przyprawy, posiekany koperek, szczypiorek i oliwę. Sałatkę dokładnie wymieszać, nakładać na połówkę avocado, posypać startym żółtym serem. Można przyprawić odrobiną soku z cytryny.