Reklama

Reklama

Zabielana grzybowa z lanymi kluseczkami, marynowanymi śliwkami kalifornijskimi i koperkiem

Świąteczne danie bez mięsa. Idealne dla wegan

Składniki

  • 2 l bulionu grzybowego
  • Grzyby z bulionu
  • 500 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 białe cebule
  • 300 g ziemniaków
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 250 g suszonych drylowanych śliwek kalifornijskich
  • 250 ml wina Marsala
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1 kostka masła solonego 3%
  • 80 g prażonych orzechów laskowych
  • Olej koperkowy
  • Lane kluseczki: 500 g mąki, 8 jaj, 500 ml mleka, sól

Sposób przygotowania

Wino Marsala zagotować i zalać nim przekrojone na pół śliwki, odstawić. Suszone grzyby pokroić w nieregularne paski, a cebulę i czosnek w kostkę. Całość podsmażyć i dodać masło do zrumienienia. Rumiane składniki zalać bulionem grzybowym. Dodać ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki i gotować całość, aż ziemniaki zmiękną. Dodać śmietanę, całość zmiksować i doprawić solą. W mikserze połączyć jaja z mąką. Dodać mleko aż do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany. Za pomocą przecieraka do lanych kluseczek uformować kluseczki na osolony wrzątek i ugotować. Kluseczki odcedzić i skropić olejem, wymieszać. Koperek porwać na mniejsze gałązki. Do miseczek nałożyć lane kluseczki, dodać odcedzone śliwki i wlać zupę. Na wierzchu położyć sporą ilość gałązek koperku, skropić wierzch olejem koperkowym, posypać prażonymi orzechami laskowymi. Nadmiar zupy przelać do wazy.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje