Zabielana grzybowa z lanymi kluseczkami, marynowanymi śliwkami kalifornijskimi i koperkiem
Świąteczne danie bez mięsa. Idealne dla wegan

Składniki
- 2 l bulionu grzybowego
- Grzyby z bulionu
- 500 ml kwaśnej śmietany 18%
- 2 białe cebule
- 300 g ziemniaków
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 250 g suszonych drylowanych śliwek kalifornijskich
- 250 ml wina Marsala
- 1 pęczek świeżego koperku
- 1 kostka masła solonego 3%
- 80 g prażonych orzechów laskowych
- Olej koperkowy
- Lane kluseczki: 500 g mąki, 8 jaj, 500 ml mleka, sól
Sposób przygotowania
Wino Marsala zagotować i zalać nim przekrojone na pół śliwki, odstawić. Suszone grzyby pokroić w nieregularne paski, a cebulę i czosnek w kostkę. Całość podsmażyć i dodać masło do zrumienienia. Rumiane składniki zalać bulionem grzybowym. Dodać ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki i gotować całość, aż ziemniaki zmiękną. Dodać śmietanę, całość zmiksować i doprawić solą. W mikserze połączyć jaja z mąką. Dodać mleko aż do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany. Za pomocą przecieraka do lanych kluseczek uformować kluseczki na osolony wrzątek i ugotować. Kluseczki odcedzić i skropić olejem, wymieszać. Koperek porwać na mniejsze gałązki. Do miseczek nałożyć lane kluseczki, dodać odcedzone śliwki i wlać zupę. Na wierzchu położyć sporą ilość gałązek koperku, skropić wierzch olejem koperkowym, posypać prażonymi orzechami laskowymi. Nadmiar zupy przelać do wazy.