Reklama

Reklama

Zacierki do zup

Zupy najczęściej podajemy z dodatkiem makaronów, ryżu czy ziemniaków. O zacierkach przypominamy sobie rzadko, a szkoda, bo nadają pomidorowej czy jarzynowej charakteru i kojarzą się z tradycyjnym.

Mąkę przesiewamy przez gęste sito do miski. Do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli. W tak utworzonym kopczyku tworzymy wgłębienie, do którego wbijamy jajko.

Reklama

Zagniatamy całość ręcznie, tworząc jędrne, dość twarde ciasto. Z ciasta urywamy niewielkie kawałeczki i wałkujemy je w dłoniach. Powstałe wałeczki posypujemy lekko mąką. Wrzucamy zacierki do gotującej się zupy, kilka minut przed końcem gotowania (po chwili zaczną wypływać na powierzchnię).

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje