Zaginana tarta, czyli galette
Oryginalna i pyszna, z papryką i kozim serem – warto podać ją gościom!
Sposób przygotowania
1. Składniki ciasta posiekaj, zagnieć i schłodź (wg porad z ramki z lewej strony). Piekarnik rozgrzej do 190ºC.
2. Papryki umyj, oczyść z pestek, pokrój w paski. Ser dość drobno pokrusz.
3. Ciasto rozwałkuj na prostokąt na papierze do pieczenia. Przenieś wraz z nim na blachę. Na środku ułóż paprykę, zostawiając 3 cm wolnego ciasta na margines. Na papryce rozłóż ser (możesz też posypać nim danie po upieczeniu), oprósz przyprawami. Posyp orzeszkami, skrop olejem. Zawiń ciasto na nadzienie, posmaruj brzegi stopionym masłem.
4. Piecz ok. 35 min, aż ciasto będzie ładnie zrumienione. Po ostudzeniu udekoruj danie posiekaną natką pietruszki, ew. oprósz pieprzem.