Zainspiruj się kulinarnie i przygotuj menu na Wielkanoc

Żurek z twarogiem
Żurek z twarogiemmateriały prasowe

Żurek z twarogiem

Składniki

  • 1,5 L wody
  • 500 ml Żurku w butelce np. ARTMAN
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 30 dag wiejskiej kiełbasy
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • olej

- przyprawy

  • sól,
  • pieprz mielony,
  • 4-6 ziarenek pieprzu
  • 1-2 szt. liścia laurowego,
  • 1 ziele angielskie,
  • majeranek

- dodatkowo

  • jajko ugotowane na twardo,
  • natka pietruszki,
  • ser twarogowy

Sposób przygotowania

Żurek z uszkami
Żurek z uszkamimateriały prasowe

Żurek z uszkami

Składniki

  • 1,5 L wody
  • 500 ml Żurku w butelce np. ARTMAN
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 30 dag wiejskiej kiełbasy
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • olej

- przyprawy

  • sól
  • pieprz mielony
  • 4-6 ziarenek pieprzu ziarnistego
  • 1 -2 szt. liścia laurowego
  • 1 ziele angielskie
  • majeranek

- dodatki

  • jajko ugotowane na twardo
  • natka pietruszki
  • uszka

Składniki

- farsz do uszek

  • 700 g pieczarek lub innych grzybów
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 łyżeczka klarowanego masła
  • ok. 1 -2 łyżki bułki tartej (ewentualnie)
  • sól i pieprz czarny mielony do smaku

- ciasto do uszek

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ok. 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczanamateriały prasowe

Sałatka ziemniaczana z sosem ranczerskim

Składniki

  • 5 ziemniaków
  • 1⁄2 czerwonej cebuli
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • garść korniszonów
  • 1⁄4 szklanki maślanki
  • 2 łyżki Majonezu np. Kętrzyńskiego (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT)
  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1⁄2 białej cebuli
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka musztardy np. „Krzepkiej” od Majonezu Kętrzyńskiego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Sałatka warstwowa
Sałatka warstwowamateriały prasowe

Sałatka warstwowa

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • pół ogórka zielonego
  • pół opakowania makaronu ryżowego
  • puszka kukurydzy
  • Majonez o smaku cebulki smażonej np. Majonez Kętrzyński (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie oraz tytuł TOP PRODUKT)
  • curry przyprawa do kurczaka
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?