Zajadaj do obiadu i w ramach przekąski. Ogórki w curry – hit letnich przetworów

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Satysfakcjonujące chrupnięcie i nieco orientalny smak ogórków z curry to doskonała alternatywa dla chętnie przygotowywanych w domu wersji kiszonych lub małosolnych. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zajadać się nimi już w lecie, choć najlepiej smakują zimą, przywołując wspomnienia ciepłych i długich dni. Jak przygotować domowe ogórki do słoików w zalewie curry? Sprawdź teraz.

Jak przygotować wyjątkowo smaczne ogórki w curry?
Jak przygotować wyjątkowo smaczne ogórki w curry?123RF/PICSEL

Ogórki z curry - niezbędne produkty

Genialny dodatek do kanapek, urozmaicenie mięsnego obiadu i chrupiąca przekąska do letniego grilla na świeżym powietrzu, organizowanego w gronie rodziny lub znajomych. Ogórki w curry zachwycają lekko słodko-kwaśnym posmakiem, któremu charakteru dodaje nuta pikanterii indyjskiej przyprawy. Przepis jest niezwykle prosty - z jego wykonaniem poradzą sobie nawet osoby stawiające pierwsze i jeszcze dość niepewne kroki w dziedzinie kulinariów

Składniki:

  • 2 kg świeżych ogórków gruntowych
  • 750 ml przefiltrowanej wody
  • 170 g drobnego białego cukru
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • ¾ szklanki octu spirytusowego 10%
  • 3 łyżki sproszkowanej przyprawy curry
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 16 ziaren pieprzu
  • 4 liście laurowe

Słoik pełen smakowitości - przepis

Ogórki gruntowe idealnie nadają się do smakowitych przetworów
Ogórki gruntowe idealnie nadają się do smakowitych przetworów123RF/PICSEL

Do przygotowania wyśmienitych ogórków w curry potrzebujemy świeżych i twardych okazów bez widocznych przebarwień i uszkodzeń. Unikajmy zbyt dużych ogórków, zamiast nich decydując się na nieco mniejsze.

  1. Warzywa dokładnie myjemy pod i bieżącą wodą, a następnie odcinamy oba końce i cienko obieramy ze skórki. Każdą sztukę kroimy wzdłuż na cztery części lub grube plasterki.
  2. Do czterech wyparzonych słoików o pojemności 800 ml wsypujemy przyprawy: po pół łyżeczki ziaren gorczycy, 4 ziarenka pieprzu oraz jeden liść laurowy.
  3. W kolejnym kroku w słoikach ciasno układamy słupki lub plastry ogórków. Postarajmy się unikać tworzenia wolnych przestrzeni.
  4. W celu przygotowania zalewy do garnka wlewamy: 3 szklanki wody, dodajemy ¾ szklanki drobnego cukru, jedną łyżkę soli kamiennej oraz 3 łyżki przyprawy curry.
  5. Całość zagotowujemy i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru, a następnie dolewamy ¾ szklanki spirytusu, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy.
  6. Tak przygotowaną zalewą wypełniamy słoiki z ogórkami, pamiętając o pozostawieniu ok. 1 cm odstępu od zakrętki. Delikatnie kołyszemy naczyniami, by pozbyć się nagromadzonego powietrza, a następnie szczelnie zamykamy.

Pasteryzowanie ogórków z curry

Zanim ustawimy słoiki wypełnione aromatycznymi ogórkami w domowej spiżarni lub piwniczce, należy poddać je krótkiemu procesowi pasteryzacji. Jak prawidłowo się za to zabrać?

  1. Na dnie szerokiego garnka umieszczamy bawełnianą ściereczkę, a następnie układamy słoiki obok siebie tak, by nie dotykały się ściankami.
  2. Do naczynia wlewamy wodę na ok. 3/5 wysokości słoików, ustawiamy garnek na średnim gazie i doprowadzamy całość do wrzenia.
  3. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i pasteryzujemy przetwory przez 10 minut.
  4. W kolejnym kroku wyciągamy słoiki i ustawiamy je na blacie do góry dnem. W ten sposób pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas