Zalety pietruszki

Wchodzi ona w skład włoszczyzny, czyli zestawu jarzyn niezbędnych w każdej zupie oraz wielu daniach obiadowych.

Wielką zaletą pietruszki jest bogactwo witaminy C, żelaza i kwasu foliowego
Wielką zaletą pietruszki jest bogactwo witaminy C, żelaza i kwasu foliowego123RF/PICSEL

Korzeń pietruszki dodaje się najczęściej do wywarów warzywnych, ale można z niej także przygotować purée.

Z kolei natka pietruszki jest aromatyczną, zieloną "ozdobą" wielu potraw - zup, sosów, past do pieczywa itp.

Jej wielką zaletą jest bogactwo witaminy C, żelaza i kwasu foliowego.

Dodawana do posiłków, zwiększa ich wartość odżywczą i smak. Korzeń i natkę można podawać już po 5. miesiącu.

Najlepszy sposób na risotto z kurczakiemInteria Kulinaria
Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas