Zalewa do ogórków, którą pokochały kucharki. Sąsiadki będą prosić o przepis

Sezon ogórkowy zbliża się wielkimi krokami, a kucharki zacierają już ręce na domowe przetwory. W tym roku możesz zaskoczyć swoich gości i sprawić, że znajome będą wręcz błagać o przepis. Jak zrobić ogórki w zalewie słodko-kwaśnej? Sprawdzą się świetnie do dań z grilla, ale i prostych, domowych obiadów. Ten przepis jest hitem.

Chrupiące ogórki słodko-kwaśne: przepis. Jak zrobić ogórki w zalewie słodko-kwaśnej?
Chrupiące ogórki słodko-kwaśne: przepis. Jak zrobić ogórki w zalewie słodko-kwaśnej?123RF/PICSEL

Jak zrobić ogórki w zalewie słodko-kwaśnej?

Ogórki są jednym z tych warzyw, które uwielbiamy jeść pod niemal każdą postacią. Świeże, w mizerii, małosolne, kiszone, konserwowe - zajadamy się nimi bez opamiętania, raz za razem zachwycając się ich smakiem.

Mimo iż sezon na ogórki gruntowe zaczyna się już w lipcu, początek sierpnia jest czasem, w którym trwa prawdziwy festiwal kiszenia. Wtedy przygotowujemy najwięcej ogórków kiszonych i konserwowych, które potem z chęcią wyciągamy ze spiżarni podczas mroźnej zimy. W tym roku warto postawić na przepis, który pokochała niejedna kucharka. Jest prawdziwym hitem tego lata.

Chrupiące ogórki słodko-kwaśne: przepis

Ogórki w zalewie słodko-kwaśnej są soczystą i niezwykle smaczną propozycją na przetwory. Pozostawienie ogórków ze skórką sprawia, że te zachwycają później chrupkością oraz wspaniałym aromatem. Jak je przygotować?

Jak zrobić ogórki w zalewie słodko-kwaśnej? Ten przepis jest hitem
Jak zrobić ogórki w zalewie słodko-kwaśnej? Ten przepis jest hitem123RF/PICSEL

Oto jak zrobić ogórki w zalewie słodko-kwaśnej. Potrzebować będziemy:

  • 2,5 kg ogórków,
  • 1 cebulę,
  • 1 marchewkę,
  • 4 szklanki wody,
  • 1 szklankę octu,
  • 1 szklankę cukru,
  • łyżkę stołową soli,
  • łyżkę stołową gorczycy,
  • 4 gałązki kopru.

Sposób przygotowania:

  1. Słoiki i zakrętki dokładnie umyć i wysuszyć.
  2. Ogórki pokroić ostrym nożem, tradycyjną szatkownicą lub specjalną krajalnicą do krojenia karbowanych plasterków, aby nadać im oryginalnego kształtu. Chcąc oszczędzić nieco czasu warto zaopatrzyć się w niezbyt duże ogórki, które będzie można w całości wsadzić do słoików.
  3. Ogórki dokładnie umyć, ułożyć w słoikach.
  4. Do każdego słoika dodać gałązkę kopru, krążek cebuli oraz trzy krążki marchewki.
  5. Zagotować zalewę i zalać ogórki. Pasteryzować przez około 5 minut.
Atrakcje na Majorce. Czy warto udać się do delfinarium?INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas