Zalewa do ogórków, którą pokochały kucharki. Sąsiadki będą prosić o przepis
Sezon ogórkowy zbliża się wielkimi krokami, a kucharki zacierają już ręce na domowe przetwory. W tym roku możesz zaskoczyć swoich gości i sprawić, że znajome będą wręcz błagać o przepis. Jak zrobić ogórki w zalewie słodko-kwaśnej? Sprawdzą się świetnie do dań z grilla, ale i prostych, domowych obiadów. Ten przepis jest hitem.
Jak zrobić ogórki w zalewie słodko-kwaśnej?
Ogórki są jednym z tych warzyw, które uwielbiamy jeść pod niemal każdą postacią. Świeże, w mizerii, małosolne, kiszone, konserwowe - zajadamy się nimi bez opamiętania, raz za razem zachwycając się ich smakiem.
Mimo iż sezon na ogórki gruntowe zaczyna się już w lipcu, początek sierpnia jest czasem, w którym trwa prawdziwy festiwal kiszenia. Wtedy przygotowujemy najwięcej ogórków kiszonych i konserwowych, które potem z chęcią wyciągamy ze spiżarni podczas mroźnej zimy. W tym roku warto postawić na przepis, który pokochała niejedna kucharka. Jest prawdziwym hitem tego lata.
Zobacz również: Ogórki po papiesku. Niezawodny domowy przepis
Chrupiące ogórki słodko-kwaśne: przepis
Ogórki w zalewie słodko-kwaśnej są soczystą i niezwykle smaczną propozycją na przetwory. Pozostawienie ogórków ze skórką sprawia, że te zachwycają później chrupkością oraz wspaniałym aromatem. Jak je przygotować?
Oto jak zrobić ogórki w zalewie słodko-kwaśnej. Potrzebować będziemy:
- 2,5 kg ogórków,
- 1 cebulę,
- 1 marchewkę,
- 4 szklanki wody,
- 1 szklankę octu,
- 1 szklankę cukru,
- łyżkę stołową soli,
- łyżkę stołową gorczycy,
- 4 gałązki kopru.
Sposób przygotowania:
- Słoiki i zakrętki dokładnie umyć i wysuszyć.
- Ogórki pokroić ostrym nożem, tradycyjną szatkownicą lub specjalną krajalnicą do krojenia karbowanych plasterków, aby nadać im oryginalnego kształtu. Chcąc oszczędzić nieco czasu warto zaopatrzyć się w niezbyt duże ogórki, które będzie można w całości wsadzić do słoików.
- Ogórki dokładnie umyć, ułożyć w słoikach.
- Do każdego słoika dodać gałązkę kopru, krążek cebuli oraz trzy krążki marchewki.
- Zagotować zalewę i zalać ogórki. Pasteryzować przez około 5 minut.