Zalewa do ogórków, którą pokochały kucharki. Sąsiadki będą prosić o przepis

Chrupiące ogórki słodko-kwaśne: przepis. Jak zrobić ogórki w zalewie słodko-kwaśnej?
Chrupiące ogórki słodko-kwaśne: przepis. Jak zrobić ogórki w zalewie słodko-kwaśnej?123RF/PICSEL

Jak zrobić ogórki w zalewie słodko-kwaśnej?

Chrupiące ogórki słodko-kwaśne: przepis

Jak zrobić ogórki w zalewie słodko-kwaśnej? Ten przepis jest hitem
Jak zrobić ogórki w zalewie słodko-kwaśnej? Ten przepis jest hitem123RF/PICSEL
  • 2,5 kg ogórków,
  • 1 cebulę,
  • 1 marchewkę,
  • 4 szklanki wody,
  • 1 szklankę octu,
  • 1 szklankę cukru,
  • łyżkę stołową soli,
  • łyżkę stołową gorczycy,
  • 4 gałązki kopru.
  1. Słoiki i zakrętki dokładnie umyć i wysuszyć.
  2. Ogórki pokroić ostrym nożem, tradycyjną szatkownicą lub specjalną krajalnicą do krojenia karbowanych plasterków, aby nadać im oryginalnego kształtu. Chcąc oszczędzić nieco czasu warto zaopatrzyć się w niezbyt duże ogórki, które będzie można w całości wsadzić do słoików.
  3. Ogórki dokładnie umyć, ułożyć w słoikach.
  4. Do każdego słoika dodać gałązkę kopru, krążek cebuli oraz trzy krążki marchewki.
  5. Zagotować zalewę i zalać ogórki. Pasteryzować przez około 5 minut.
Atrakcje na Majorce. Czy warto udać się do delfinarium?INTERIA.PL