Zamiast fasolki po bretońsku. Pyszny pomysł na obiad

Fasola ze szpinakiem i papryką
Fasola ze szpinakiem i paprykąmyviewpoint123RF/PICSEL

Fasola ze szpinakiem i papryką - lista składników

Fasolę warto namoczyć wieczór przed gotowaniem
Fasolę warto namoczyć wieczór przed gotowaniem123RF/PICSEL

Fasola ze szpinakiem i papryką - sposób przygotowania

  1. Opłucz fasolą i zalej zimną wodą. Fasolę najlepiej namaczać kilka - kilkanaście godzin.
  2. Następnego dnia odcedź fasolę, zalej ponownie wodą i gotuj do miękkości (ok. godziny). Po ugotowaniu odcedź.
  3. Szpinak umyj, osusz i posiekaj.
  4. Papryki umyj i usuń gniazda nasienne. Następnie posiekaj warzywo.
  5. Posiekaj orzechy.
  6. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, a następnie zeszklij na oleju w woku lub dużej patelni.
  7. Do cebuli dodaj paprykę i pomidory - całość zalej bulionem. Duś pod przykryciem ok. 10 minut.
  8. Następnie dodaj szpinak, fasolę i orzechy i duś jeszcze przez 5 minut.
  9. Przygotuj zasmażkę z mąki kukurydzianej, którą zarumień na oddzielnej patelni, a następnie rozcieńcz, dodając 2 - 3 łyżki zimnej wody.
  10. Dodaj zasmażkę do dania i duś jeszcze przez 5 minut. Dodaj przyprawy według upodobań.
„Ewa gotuje”: Zupa z fasoli i suszonych śliwekPolsatPolsat