Zamiast fasolki po bretońsku. Pyszny pomysł na obiad
Oprac.: Katarzyna Adamczak
Pomysł na obiad z fasoli? Pierwsze co przychodzi na myśl, to przygotowanie jej "po bretońsku". Jednak to strąkowe warzywo można podać także w inny sposób, który zapewni nam zupełnie nowe doznania kulinarne. Poznaj naszą propozycję na fasolę ze szpinakiem i papryką.
Fasola ze szpinakiem i papryką - lista składników
Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznej fasolki po bretońsku, sięgnij po pomysł na obiad w postaci fasoli ze szpinakiem i papryką. Do jej przygotowania będą ci potrzebne:
25 dag fasoli (białej lub czarnej),
1 szklanka liści szpinaku,
2 czerwone papryki,
1 cebula,
2 - 3 ząbki czosnku,
¼ szklanki orzechów nerkowca,
1 puszka krojonych pomidorów,
2 szklanki bulionu warzywnego,
2 łyżki mąki kukurydzianej,
sól, pieprzy, ostra papryka,
olej do smażenia.
Zobacz również: Przepis na fasolkę po bretońsku
Fasola ze szpinakiem i papryką to prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet niewprawiony kucharz, ale jej przygotowanie najlepiej rozpocząć wieczór wcześniej:
- Opłucz fasolą i zalej zimną wodą. Fasolę najlepiej namaczać kilka - kilkanaście godzin.
- Następnego dnia odcedź fasolę, zalej ponownie wodą i gotuj do miękkości (ok. godziny). Po ugotowaniu odcedź.
- Szpinak umyj, osusz i posiekaj.
- Papryki umyj i usuń gniazda nasienne. Następnie posiekaj warzywo.
- Posiekaj orzechy.
- Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, a następnie zeszklij na oleju w woku lub dużej patelni.
- Do cebuli dodaj paprykę i pomidory - całość zalej bulionem. Duś pod przykryciem ok. 10 minut.
- Następnie dodaj szpinak, fasolę i orzechy i duś jeszcze przez 5 minut.
- Przygotuj zasmażkę z mąki kukurydzianej, którą zarumień na oddzielnej patelni, a następnie rozcieńcz, dodając 2 - 3 łyżki zimnej wody.
- Dodaj zasmażkę do dania i duś jeszcze przez 5 minut. Dodaj przyprawy według upodobań.
Fasola ze szpinakiem i papryką doskonale sprawdzi się w roli dania głównego. Możesz uzupełnić ją o dodatkowy element smaku, potrzepując potrawę prażonymi na patelni orzechami nerkowca.
Smacznego!
Zobacz również: Mówi się, że to najzdrowsza z odmian fasoli. Ciśnieniowcy i sercowcy powinni jeść garściami