Zamiast fasolki po bretońsku. Pyszny pomysł na obiad

Pomysł na obiad z fasoli? Pierwsze co przychodzi na myśl, to przygotowanie jej "po bretońsku". Jednak to strąkowe warzywo można podać także w inny sposób, który zapewni nam zupełnie nowe doznania kulinarne. Poznaj naszą propozycję na fasolę ze szpinakiem i papryką.

Fasola ze szpinakiem i papryką
Fasola ze szpinakiem i paprykąmyviewpoint123RF/PICSEL

Fasola ze szpinakiem i papryką - lista składników

Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznej fasolki po bretońsku, sięgnij po pomysł na obiad w postaci fasoli ze szpinakiem i papryką. Do jej przygotowania będą ci potrzebne:

25 dag fasoli (białej lub czarnej),

1 szklanka liści szpinaku,

2 czerwone papryki,

1 cebula,

2 - 3 ząbki czosnku,

¼ szklanki orzechów nerkowca,

1 puszka krojonych pomidorów,

2 szklanki bulionu warzywnego,

2 łyżki mąki kukurydzianej,

sól, pieprzy, ostra papryka,

olej do smażenia.

Fasolę warto namoczyć wieczór przed gotowaniem
Fasolę warto namoczyć wieczór przed gotowaniem123RF/PICSEL

Zobacz również: Przepis na fasolkę po bretońsku
Fasola ze szpinakiem i papryką - sposób przygotowania

Fasola ze szpinakiem i papryką to prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet niewprawiony kucharz, ale jej przygotowanie najlepiej rozpocząć wieczór wcześniej:

  1. Opłucz fasolą i zalej zimną wodą. Fasolę najlepiej namaczać kilka - kilkanaście godzin.
  2. Następnego dnia odcedź fasolę, zalej ponownie wodą i gotuj do miękkości (ok. godziny). Po ugotowaniu odcedź.
  3. Szpinak umyj, osusz i posiekaj.
  4. Papryki umyj i usuń gniazda nasienne. Następnie posiekaj warzywo.
  5. Posiekaj orzechy.
  6. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, a następnie zeszklij na oleju w woku lub dużej patelni.
  7. Do cebuli dodaj paprykę i pomidory - całość zalej bulionem. Duś pod przykryciem ok. 10 minut.
  8. Następnie dodaj szpinak, fasolę i orzechy i duś jeszcze przez 5 minut.
  9. Przygotuj zasmażkę z mąki kukurydzianej, którą zarumień na oddzielnej patelni, a następnie rozcieńcz, dodając 2 - 3 łyżki zimnej wody.
  10. Dodaj zasmażkę do dania i duś jeszcze przez 5 minut. Dodaj przyprawy według upodobań.

Fasola ze szpinakiem i papryką doskonale sprawdzi się w roli dania głównego. Możesz uzupełnić ją o dodatkowy element smaku, potrzepując potrawę prażonymi na patelni orzechami nerkowca.

Smacznego!

„Ewa gotuje”: Zupa z fasoli i suszonych śliwekPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas