Zapiekana cukinia

Sezon na cukinie trwa. Warto jak najczęściej wykorzystywać ją w kuchni, bo nie dość, że jest bardzo zdrowa to ma niewiele kalorii!

Zapiekana cukinia
Zapiekana cukinia123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Cukinie umyj, a następnie w całości zapiecz przez około 10 minut w temp. 200°C. Bułkę namocz, odciśnij. Pomidory pokrój. Wymieszaj z mielonym mięsem. Dodaj jajko i przyprawy, a następnie dobrze wyrób masę dłonią (jak na kotlety). 

2. W cukiniach utnij wierzch, wydrąż łyżką miąższ. Napełnij je farszem. Ułóż w naczyniu do zapiekania i piecz 20 minut w temp. 200°C. Przykryj serem i piecz kolejne 10 minut.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas