Zapiekana cukinia
Sezon na cukinie trwa. Warto jak najczęściej wykorzystywać ją w kuchni, bo nie dość, że jest bardzo zdrowa to ma niewiele kalorii!

Składniki
- 4 okrągłe cukinie
- sól
- 1 czerstwa bułka
- 3 łyżki suszonych pomidorów
- 50 dag mielonego mięsa
- 1 jajko
- szczypta pieprzu
- łyżeczka oregano
- 10 dag parmezanu
4 osób
Sposób przygotowania
1. Cukinie umyj, a następnie w całości zapiecz przez około 10 minut w temp. 200°C. Bułkę namocz, odciśnij. Pomidory pokrój. Wymieszaj z mielonym mięsem. Dodaj jajko i przyprawy, a następnie dobrze wyrób masę dłonią (jak na kotlety). 2. W cukiniach utnij wierzch, wydrąż łyżką miąższ. Napełnij je farszem. Ułóż w naczyniu do zapiekania i piecz 20 minut w temp. 200°C. Przykryj serem i piecz kolejne 10 minut.