Reklama

Zapiekana cukinia

Sezon na cukinie trwa. Warto jak najczęściej wykorzystywać ją w kuchni, bo nie dość, że jest bardzo zdrowa to ma niewiele kalorii!

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 4 okrągłe cukinie
  • sól
  • 1 czerstwa bułka
  • 3 łyżki suszonych pomidorów
  • 50 dag mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka oregano
  • 10 dag parmezanu

Sposób przygotowania

1. Cukinie umyj, a następnie w całości zapiecz przez około 10 minut w temp. 200°C. Bułkę namocz, odciśnij. Pomidory pokrój. Wymieszaj z mielonym mięsem. Dodaj jajko i przyprawy, a następnie dobrze wyrób masę dłonią (jak na kotlety). 

2. W cukiniach utnij wierzch, wydrąż łyżką miąższ. Napełnij je farszem. Ułóż w naczyniu do zapiekania i piecz 20 minut w temp. 200°C. Przykryj serem i piecz kolejne 10 minut.

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy