Zapiekana cukinia
Pyszna letnia zapiekanka.
Składniki na 4-6 porcji:
- 1 ząbek czosnku
- 800 g cukinii
- 2 szalotki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 5 łodyżek natki pietruszki
- 5 jajek
- sól, pieprz
- 75-100 g sera żółtego
Przygotowanie:
Czosnek obrać i drobno posiekać. Cukinię pokroić wzdłuż na pasy o grubości 3 mm. Szalotki obrać i pokroić w drobną kostkę. 2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni. Czosnek, cukinie i szalotki (w dwóch partiach) przesmażyć przez 2-3 minuty, następnie dodać łyżkę wody i trzymać na ogniu jeszcze 8-10 minut, cały czas mieszając (cały płyn powinien odparować z patelni). Zdjąć z patelni. W taki sam sposób przygotować drugą partię warzyw. Wszystko przełożyć do żaroodpornej wysmarowanej tłuszczem formy, wmieszać posiekaną natkę pietruszki. Jajka roztrzepać z łyżka oliwy, doprawić solą i pieprzem, zalać cukinię. Na wierzchu ułożyć pokrojony w kostkę ser. Zapiekać w 200 st. C przez 20-25 minut.