Reklama

Reklama

Zapiekana karkówka

Wyjątkowo sycąca zapiekanka z ziemniaczkami i kruchą karkówką. Wypróbuj nasz przepis, a gwarantujemy, że na stałe zagości w twojej kuchni!

Czas przyrządzenia: ok. 65 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 plastry karkówki
  • cebula
  • 4 duże ziemniaki
  • mąka
  • 1 szkl. bulionu
  • 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • granulowany czosnek
  • mielona słodka papryka
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Karkówkę natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Obraną cebulę pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz, gotuj ok. 15 minut. Odlej, pokrój w plastry.

Reklama

2. Mięso oprósz mąką, obsmaż na oleju z cebulą. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż dwa plastry mięsa, przykryj cebulą, ziemniakami i resztą karkówki. Podlej bulionem. Piecz 50 min w 180°C.

3. Powstały sos zapraw śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj do zapiekanki.

Dowiedz się więcej na temat: karkówka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje