Zapiekane bataty
Wiosną nie tylko otaczająca nas rzeczywistość nabiera intensywnych barw. Zapiekane bataty w orientalnej odsłonie to szybka, sycąca i bardzo efektowna propozycja, która sprawdzi się zarówno na oryginalne śniadanie w wersji vege, jak i na wiosenne spotkania ze znajomymi!

Zapiekane bataty z warzywami
Składniki
- 2 duże, podłużne batataty (ok. 1 kg)
- 300 g ugotowanej ciecierzycy
- 4 plastry sera np. Hochland Burger&Toast
- 100 g jarmużu
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- Szczypta soli
- Szczypiorek do podania
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Bataty myjemy i rozkrawamy na pół. Układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy 1 łyżką oliwy z oliwek, solimy do smaku i pieczemy około 40 minut. Jarmuż rwiemy na mniejsze części, paprykę kroimy w kostkę i razem z ciecierzycą obtaczamy w przyprawach i pozostałej oliwie. Wyjmujemy bataty, każdą połówkę lekko spłaszczamy i układamy na nich po plastrze sera Burger&Toast po czym układamy na połowie blaszki, a na drugiej rozsypujemy ciecierzycę z jarmużem i papryką. Pieczemy 10-15 minut w 200 °C.
Bataty z serem podajemy z ciecierzycą, jarmużem oraz papryką. Opcjonalnie można posypać szczypiorkiem.