Zapiekane gniazdka makaronowe
Bez mięsa.
Składniki:
- 500 g Spaghetti
- Sól
- 5 pomidorów
- 2 opakowania sera mozzarella
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 jajka
- 200 g śmietany
- Pół łyżeczki pieprzu
- Pół łyżeczki słodkiej papryki
- Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 25 g masła
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- Pół pęczka bazylii
Przygotowanie:
Makaron gotować 8 minut w osolonym wrzątku. Pomidory i mozzarellę pokroić w plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę utrzeć. Makaron odcedzić. Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem cebulą i gałką muszkatołową. Makaron umieścić w misce, wlać ¾ sosu, wymieszać, formować gniazdka za pomocą widelca i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polać pozostałym sosem, na wierzchu układać po plasterku mozzarelli i pomidora. Posypać ziołami prowansalskimi i masłem w płatkach. Zapiekać w 200 st. Przez 15-20 minut. Podawać udekorowane bazylią.