Zapiekane gołąbki z soczewicą i marchewką
Kapustę oczyść, włóż do garnka z wrzącą wodą, gotuj chwilę, wyjmij, oddziel kilka liści.
Składniki na 6 porcji:
- 2 małe główki młodej kapusty
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 20 dag czerwonej soczewicy
- 3 łyżki oleju
- 40 dag mieszanego mielonego mięsa l400 ml bulionu warzywnego
- 1 puszka pomidorów
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
1. Kapustę oczyść, włóż do garnka z wrzącą wodą, gotuj chwilę, wyjmij, oddziel kilka liści. Czynność gotowania i zdejmowania powtarzaj, aż podzielisz całą główkę na pojedyncze liście. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Marchewki obierz, zetrzyj. Połowę marchewki oraz czosnek i cebulę podsmaż na łyżce rozgrzanego oleju. Dodaj soczewicę. Zalej wodą. Gotuj 30 minut. Pod koniec przypraw solą i pieprzem. Wystudź, a potem wymieszaj z mięsem. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
2. Farsz rozłóż na największych liściach kapusty. Zwiń je i uformuj gołąbki. Na patelni rozgrzej resztę oleju, włóż gołąbki, zrumień je ze wszystkich stron. Żaroodporne naczynie wyłóż pozostałą kapustą. Na tym ułóż gołąbki. Posyp je pozostałą marchewką. Pomidory zmiksuj z bulionem. Zalej gołąbki. Piecz je ok. 40 minut w temp. 190°C.