Zapiekane mini tarty

Z szynką parmeńską, figami i serem. Pycha!

Mini tarty z szynką parmeńską
Mini tarty z szynką parmeńskąmateriały prasowe

Sposób przygotowania

KRUCHE CIASTO:

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

CAŁOŚĆ:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Ciasto kruche rozwałkowujemy, wycinamy okręgi, układamy na blasze, podpiekamy ok. 10 minut. Na niewielkiej ilości oliwy przesmażamy czerwoną cebulę, dodajemy brązowy cukier oraz świeżo mielony pieprz, mieszamy, przesmażamy. Po tym czasie na każde ciasto ścieramy porcję sera, układamy czerwoną cebulę, pokrojone na ćwiartki figi, posypujemy oregano. Mieszamy miód z oliwą oraz świeżo zmielonym pieprzem, połową "sosu" skrapiamy tarty, stawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie układamy szynkę parmeńską, skrapiamy resztą sosu i zajadamy.

Smacznego!

Rożki francuskie z serem - świetne przekąski!Interia Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas