Zapiekane naleśniki
Naleśniki z cytrynowym nadzieniem doskonale sprawdzą się w roli deseru lub dania obiadowego. Chrupiące na zewnątrz, z delikatnym kremem w środku - zadowolą każdego łasucha!
1. Mąkę zmiksuj razem z 2 całymi jajkami, szczyptą soli oraz mlekiem. Dodaj łyżeczkę oleju. Odstaw ciasto na kilkanaście minut, aby nabrało konsystencji gęstej śmietany.
2. Cytryny sparz wrzątkiem, wyszoruj. Z jednej otrzyj skórkę, ze wszystkich wyciśnij sok. Odmierz około 125 ml.
3. Masło włóż do rondla, rozpuść. Dodaj pozostałe rozmącone jajka, drobny cukier oraz sok i skórkę z cytryny. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści, a krem zgęstnieje. Zdejmij z ognia.
4. Gęsty krem przetrzyj przez sito. Odstaw do przestudzenia. Rozgrzej suchą patelnię. Nabieraj porcje ciasta i kolejno smaż rumiane naleśniki. Na każdy placek nałóż porcję kremu, zwiń. Ułóż naleśniki w naczyniu żaroodpornym. Zapiekaj 15 min w 200°C. Posyp cukrem pudrem.
Mąka do naleśników
Najczęściej używa się mąki tortowej typu 400 lub 450. Jeśli jednak chcesz przyrządzić naleśniki z mąki typu 650 (tzw. luksusowej), pamiętaj, że jest ona gęstsza i cięższa. Wymaga więc większej ilości płynów.