Zapiekane naleśniki z szynką
W sam raz na obiad
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
2. Zmiksuj mąkę z jajkami, mlekiem i łyżką rozpuszczonego masła. Posól i odstaw na 20 minut. Jeśli ciasto będzie za gęste, dodaj wody.
3. Na farsz rozpuść w rondelku masło. Dodaj mąkę i zasmaż (minutę). Dodaj musztardę i zdejmij z ognia. Wlej śmietanę z mlekiem. Gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje (3 minuty). Wrzuć kawałki brokułu, kukurydzę i szynkę. Przypraw do smaku.
4. Na reszcie masła usmaż 8-10 naleśników. Posmaruj je farszem i złóż na pół. Ułóż w natłuszczonym naczyniu.
5. Przykryj naczynie folią aluminiową i zapiekaj 10-15 minut. Następnie zdejmij folię i posyp naleśniki startym serem. Piecz jeszcze 5 minut.