Zapiekane naleśniki z szynką
W sam raz na obiad

Składniki
- szklanka mąki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 30 g masła
- 2 łyżki startego sera
- farsz
- 30 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka musztardy
- 3/4 gęstej śmietany
- 1/2 szklanki mleka
- brokuł, zblanszowany
- puszka kukurydzy
- 100 g szynki, pokrojonej
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. 2. Zmiksuj mąkę z jajkami, mlekiem i łyżką rozpuszczonego masła. Posól i odstaw na 20 minut. Jeśli ciasto będzie za gęste, dodaj wody. 3. Na farsz rozpuść w rondelku masło. Dodaj mąkę i zasmaż (minutę). Dodaj musztardę i zdejmij z ognia. Wlej śmietanę z mlekiem. Gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje (3 minuty). Wrzuć kawałki brokułu, kukurydzę i szynkę. Przypraw do smaku. 4. Na reszcie masła usmaż 8-10 naleśników. Posmaruj je farszem i złóż na pół. Ułóż w natłuszczonym naczyniu. 5. Przykryj naczynie folią aluminiową i zapiekaj 10-15 minut. Następnie zdejmij folię i posyp naleśniki startym serem. Piecz jeszcze 5 minut.