Zapiekane ogórki z ziemniakami i szynką
Oryginalna zapiekanka.
- 30 dag ogórków sałatkowych,
- 30 dag ziemniaków,
- 1,5 szklanki wywaru mięsnego,
- 1 niepełna szklanka śmietanki 30 proc.,
- sól, pieprz,
- 10 dag startego żółtego sera,
- gałka muszkatołowa,
- 20 dag plastrów wędzonej szynki
Przygotowanie:
Ogórki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki, ugotować na półtwardo w wywarze, wyjąć. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i wymieszać z gotującym się wywarem i serem, doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i ewentualnie solą. Wysmarowane tłuszczem naczynie wyłożyć częścią szynki, wlać sos, przełożyć ziemniaki i ogórki, ułożyć na wierzchu resztę szynki. Zapiekać w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 30 min. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.
Czas przygotowania 1 h 30 min.. Przepis na 6 osób.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!