Zapiekane puree z ziemniaków i cukinii!
Zapiekanka z ziemniaków i cukinii jest bardzo łatwym i smacznym daniem.

Poza tym smaczna i delikatna zapiekanka idealnie nadaje się dla maluszka już po 6. miesiącu życia.
Na początku możesz podać dziecku zapiekankę z samego ziemniaka i cukinii, a z czasem dodać do niej mięso z gotowanego indyka. To doskonały obiad na słoneczne dni! Można przygotować go rano, iść na spacer z dzieckiem, a po powrocie tylko zapiec i gotowe! Gdyby zapiekanka była za sucha najlepiej dodaj do niej bulionu warzywnego lub odrobinę masła. Jeśli nie masz bulionu możesz użyć przegotowanej wody. Składniki:
- 1 ziemniak
- łyżeczka oliwy z oliwek
- kilka łyżek bulionu warzywnego
- mała cukinia (jeśli jest młoda nie musisz dodawać do dania bulionu warzywnego)
- 10 g mięsa z indyka (dla starszego dziecka może być więcej)
Sposób przygotowania:
- Mięso z indyka opłucz i ugotuj do miękkości.
- Ziemniaka umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- Ugotuj go na parze lub w małej ilości wody.
- Cukinię wyszoruj, odetnij jej końce, obierz i pokrój w kostkę.
- Wrzuć ją do małego rondelka, zalej bulionem i duś chwilę pod przykryciem.
- Jak cukinia zmięknie, zdejmij rondelek z ognia, dodaj łyżeczkę oliwy, ziemniaki i mięso.
- Całość zmiksuj na delikatne puree, a następnie przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
- Żeby zapiekanka zarumieniła się, możesz włączyć w piekarniku funkcję grillowania.
- Przestudź i podaj dziecku.
Smacznego!