Zapiekane puree z ziemniaków i cukinii!

Zapiekane puree
Zapiekane puree Rodzice w kuchni
  • 1 ziemniak
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • kilka łyżek bulionu warzywnego
  • mała cukinia (jeśli jest młoda nie musisz dodawać do dania bulionu warzywnego) 
  • 10 g mięsa z indyka (dla starszego dziecka może być więcej)
  1. Mięso z indyka opłucz i ugotuj do miękkości.
  2. Ziemniaka umyj, obierz i pokrój w kostkę. 
  3. Ugotuj go na parze lub w małej ilości wody.
  4. Cukinię wyszoruj, odetnij jej końce, obierz i pokrój w kostkę.
  5. Wrzuć ją do małego rondelka, zalej bulionem i duś chwilę pod przykryciem. 
  6. Jak cukinia zmięknie, zdejmij rondelek z ognia, dodaj łyżeczkę oliwy, ziemniaki i mięso. 
  7. Całość zmiksuj na delikatne puree, a następnie przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
  8. Żeby zapiekanka zarumieniła się, możesz włączyć w piekarniku funkcję grillowania.
  9. Przestudź i podaj dziecku.