Zapiekane spaghetti (po 3. roku)
Dzieci uwielbiają makaron - można przyrządzać go na wiele sposobów. W naszym przepisie zrobimy z niego smaczną zapiekankę.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego makaronu spaghetti
- 2 łyżeczki masła
- 1 łyżka startego żółtego sera
- 2 plastry szynki
- 2 pieczarki
- 2 łyżki śmietany
- 1 jajko
- oliwa
- natka
Przygotowanie:
1. Pieczarki obierz, umyj, pokrój na talarki i podsmaż na oliwie.
2. Szynkę potnij na paseczki.
3. Rondel wysmaruj masłem, włóż do niego ugotowany makaron, pieczarki i szynkę. Wymieszaj i podgrzej chwilę.
4. Jajko sparz, wbij do miseczki, wymieszaj ze śmietaną i startym żółtym serem, a następnie połącz z makaronem.
5. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, napełnij je makaronem. Wstaw do piekarnika o temp. 200°C i zapiekaj około 30 min.
6. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.