Zapiekane w białym sosie

Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął. Takie, jak w przepisie, można zapiec też pod beszamelem.

Młode szparagi smakują niesamowicie
Młode szparagi smakują niesamowicie 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 50 dag białych szparagów
  • 10 plastrów szynki
  • 200 ml śmietany 30 proc.
  • 10 dag utartej mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 żółtka
  • sól morska,
  • biały pieprz,
  • cukier
  • liście natki pietruszki
  • masło do formy

Przygotowanie:

1. Szparagi umyć, obrać cienko, odciąć zdrewniałe końcówki, gotować ustawione na sztorc w osolonym i osłodzonym wrzątku ok. 7 min. Delikatnie wyjąć z wody łyżką cedzakową, wystudzić.

2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Żółtko rozbełtać, wymieszać ze śmietaną, czosnkiem, doprawić solą i białym pieprzem.

3. Po 6-8 szparagów owijać plastrami szynki, układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Polać sosem śmietanowym, posypać utartą mozzarellą.

4. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekać 15-20 minut. Dekorować siekaną natką pietruszki.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas