Zapiekane w białym sosie
Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął. Takie, jak w przepisie, można zapiec też pod beszamelem.
Składniki na 4 porcje:
- 50 dag białych szparagów
- 10 plastrów szynki
- 200 ml śmietany 30 proc.
- 10 dag utartej mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- 2 żółtka
- sól morska,
- biały pieprz,
- cukier
- liście natki pietruszki
- masło do formy
Przygotowanie:
1. Szparagi umyć, obrać cienko, odciąć zdrewniałe końcówki, gotować ustawione na sztorc w osolonym i osłodzonym wrzątku ok. 7 min. Delikatnie wyjąć z wody łyżką cedzakową, wystudzić.
2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Żółtko rozbełtać, wymieszać ze śmietaną, czosnkiem, doprawić solą i białym pieprzem.
3. Po 6-8 szparagów owijać plastrami szynki, układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Polać sosem śmietanowym, posypać utartą mozzarellą.
4. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekać 15-20 minut. Dekorować siekaną natką pietruszki.