Zapiekanka
Zapiekanka z ziemniaków.
Składniki na 8 porcji:
- 1 kilogram ziemniaków,
- 2 cebule,
- 2 jajka, 30 dag żółtego sera,
- 1 szklanka mleka,
- 1 opakowanie śmietany (18-proc.),
- sól, pieprz,
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oleju.
Przyrządzanie:
Ziemniaki umyć. Można je od razu obrać i pokroić w cienkie plasterki (ale wtedy potrawę trzeba zapiekać około 40 minut) lub najpierw ugotować w mundurkach, ostudzić i potem pokroić w plasterki. Cebulę pociąć w talarki, po czym podsmażyć na oleju. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Kłaść na przemian warstwę ziemniaków i warstwę cebuli. Każdą warstwę posypywać pieprzem, solą i utartym na tarce żółtym serem. Na górze powinna być warstwa ziemniaków i sera. Jajka wymieszać z mlekiem oraz śmietaną. Zalać tym potrawę, a na koniec zapiec ją.
1 porcja - 320 kcal
Czas przygotowania: 50 minut