Zapiekanka chlebowa ze szpinakiem
Co zrobić z czerstwego chleba? Taka oto warzywną zapiekankę!
Składniki:
- 4 kromki czerstwego chleba
- jajko
- 100 mleka
- łyżka masła
- 2 op. mrożonego szpinaku
- puszka pomidorów
- pół kalafiora
- 3 ząbki czosnku
- pół cebuli
- 10 dag startego żółtego sera
- garść orzechów włoskich
- olej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kalafior ugotuj w osolonym wrzątku. Masło stop. Jajko roztrzep z mlekiem, dodaj masło, przypraw, wymieszaj.
Cebulę i czosnek posiekaj. Usmaż ze szpinakiem na oleju. Przypraw. Pomidory rozdrobnij.
Chleb obierz ze skórki, wyłóż formę. Zalej masą jajeczną, ułóż kalafior, szpinak i pomidory wraz z zalewą.
Posyp serem i orzechami. Piecz ok. 25 min w temp. 180°C.