Zapiekanka chlebowa ze szpinakiem

Co zrobić z czerstwego chleba? Taka oto warzywną zapiekankę!

Pomidory z puszki możesz zastąpić świeżymi
Pomidory z puszki możesz zastąpić świeżymi123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 kromki czerstwego chleba
  • jajko
  • 100 mleka
  • łyżka masła
  • 2 op. mrożonego szpinaku
  • puszka pomidorów
  • pół kalafiora
  • 3 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • 10 dag startego żółtego sera
  • garść orzechów włoskich
  • olej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kalafior ugotuj w osolonym wrzątku. Masło stop. Jajko roztrzep z mlekiem, dodaj masło, przypraw, wymieszaj.

Cebulę i czosnek posiekaj. Usmaż ze szpinakiem na oleju. Przypraw. Pomidory rozdrobnij.

Chleb obierz ze skórki, wyłóż formę. Zalej masą jajeczną, ułóż kalafior, szpinak i pomidory wraz z zalewą.

Posyp serem i orzechami. Piecz ok. 25 min w temp. 180°C.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas