Zapiekanka jajeczna ze szparagami
Szparagi umyj, przytnij ich końce. Jeśli są mocno wyrośnięte, obierz skórę do 1/3 wysokości.
Składniki na 4 porcje:
- 15 dag wędzonki
- 8-10 zielonych szparagów
- 400 g szpinaku baby
- 3 łyżki oliwy
- 5 jajek
- 2/3 szklanki mleka
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Wędzonkę pokrój w paski.
2. Szparagi umyj, przytnij ich końce. Jeśli są mocno wyrośnięte, obierz skórę do 1/3 wysokości. Wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj 2-3 minuty.
3. Szpinak opłucz, osusz i wrzuć na rozgrzaną patelnię z olejem. Duś, mieszając 1-2 minuty.
4. Wyłóż na formę do pieczenia szparagi, szpinak wędzonkę.
5. Jajka roztrzep w misce, wlej mleko. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalej masą jajeczną składniki frittaty. 6 Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wstaw frittatę i piecz 30 minut (jajka powinny się ściąć i lekko zrumienić). Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika lub na zimno - też jest pyszna.