Reklama

Reklama

Zapiekanka jajeczna ze szparagami

Szparagi umyj, przytnij ich końce. Jeśli są mocno wyrośnięte, obierz skórę do 1/3 wysokości.

Składniki na 4 porcje:

  • 15 dag wędzonki
  • 8-10 zielonych szparagów
  • 400 g szpinaku baby
  • 3 łyżki oliwy
  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki mleka
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Reklama

Sposób przygotowania:

1. Wędzonkę pokrój w paski.

2. Szparagi umyj, przytnij ich końce. Jeśli są mocno wyrośnięte, obierz skórę do 1/3 wysokości. Wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj 2-3 minuty.

3. Szpinak opłucz, osusz i wrzuć na rozgrzaną patelnię z olejem. Duś, mieszając 1-2 minuty.

4. Wyłóż na formę do pieczenia szparagi, szpinak wędzonkę.

5. Jajka roztrzep w misce, wlej mleko. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalej masą jajeczną składniki frittaty. 6 Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wstaw frittatę i piecz 30 minut (jajka powinny się ściąć i lekko zrumienić). Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika lub na zimno - też jest pyszna.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje