Zapiekanka makaronowa
Pyszna i łatwa w przygotowaniu.
Składniki:
- 40 dag makaronu rurki
- 2 jajka
- pół kg mielonego drobiu
- 2 cebule
- 2 papryki
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- olej
Sos:
- po 2 łyżki mąki i masła
- pół litra mleka
- gałka muszkatołowa
- 5 łyżek startego żółtego sera
Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj. Odcedź, ostudź. Dodaj jajka, wymieszaj.
2. Papryki pokrój w cienkie paski. Cebule i czosnek posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj papryki, podduś. Dodaj mięso mielone i przecier, podsmaż. Przypraw. W formie ułóż warstwami po pół makaronu i masy mięsnej.
3. Sos: masło stop. Wsyp mąkę, połącz. Wlej mleko, przypraw gałką, solą i pieprzem. Gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje. Polej zapiekankę, posyp serem. Piecz ok. 30 min w 180°C.