Zapiekanka makaronowa
Wielbiciele zapiekanek będą zachwyceni. Danie jest nie tylko łatwe do przygotowania, ale też wyjątkowo smakowite i sycące.

Składniki
- 1 op. makaronu kolanka
- 1 duży brokuł
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 20 dag żółtego sera
- 300 ml mleka
- 3 tosty pszenne
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
6 porcji
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj wg przepisu. Różyczki brokułu zblanszuj w wodzie z solą, odlej. Cebulę poszatkuj, przesmaż na oleju. Ser zetrzyj na tarce. 5 łyżek odłóż. Resztę wymieszaj z mlekiem, solą, pieprzem i startą gałką do smaku.
2. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Włóż makaron i brokuły, wlej sos. Piecz 20 min w 180°C. Tosty pokrój w drobną kostkę. Wierzch zapiekanki posyp pieczywem i resztą sera. Zapiekaj 5-8 min.