Reklama

Reklama

Zapiekanka makaronowa z brokułem

Sycące, bezmięsne danie dla miłośników makaronów.

Składniki

  • 200 g makaronu penne lub innego
  • 1 brokuł świeży lub mrożone różyczki
  • 100 g sera żółtego
  • 70 g sera z pleśnią, np. lazur
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • garść ulubionych orzechów do podania

Sposób przygotowania

Makaron ugotować al dente, odcedzić. Brokuł umyć i podzielić na małe różyczki. W garnku zagotować wodę, osolić, wrzucić brokuł do wrzącej wody. Gotować okolo 2-3 minuty, bo czym wyciągnąć z wody. Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach, ser z pleśnią pokroić w kostkę lub pokruszyć. Śmietankę wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu. Makaron przesypać do naczynia żaroodpornego, wymieszać ze śmietanką i połową sera żółtego i pleśniowego. Dodać brokuły, delikatnie wszystko przemieszać. Posypać pozostałym serem. Zapiekankę piec w temperaturze 190 stopni przez 25-30 minut. Po wyjęciu posypać pokrojonym drobno orzechami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje