Zapiekanka mięsno-kalafiorowa
Obiad z piekarnika to propozycja, która z pewnością podbije serca domowników i będzie ciekawym urozmaiceniem codziennego menu. Dzieci przepadają za kolorowymi zapiekankami, zwłaszcza atrakcyjnie podanymi.

Składniki
- 1 kalafior (może być 1 op. mrożonego)
- 400 g mięsa mielonego, np. łopatki
- 3/4 szklanki śmietany 18 proc.
- 200 g sera żółtego
- 2 jajka
- przyprawa do mięsa mielonego
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki masła
- 2-3 łyżki oleju
- szczypta cukru
- koperek do dekoracji
1. W dużym garnku zagotowujemy ok. 3 l wody, dodajemy niepełną łyżkę soli i szczyptę cukru.2. Mięso oprószamy przyprawą i smażymy na oleju. 3. Kalafior obieramy z liści, myjemy, dzielimy na różyczki (można też gotować w całości i podzielić później, wówczas bardzo delikatnie umieszczamy go w gorącej wodzie, by się nie poparzyć) i ostrożnie umieszczamy w garnku z gotującą się wodą. Gotujemy kalafior na półtwardo.4. W czasie, gdy gotuje się kalafior szykujemy sos śmietanowo-serowy. Ścieramy ser na tarce o dużych oczkach. W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietankę, starty ser, doprawiamy całość solą i pieprzem, aż składniki się połączą. 5. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem, układamy w nim usmażone mięso, następnie ugotowane różyczki kalafiora. Zalewamy całość sosem.6. Zapiekamy ok. 30 minut w temp 180 stopni. Wierzch upieczonej zapiekanki dekorujemy koperkiem.