Zapiekanka naleśnikowa
Oryginalne danie na rodzinny obiad
Składniki
- ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- szklanka mleka
- pół szklanki wody gazowanej
- szczypta imbiru
- olej
- sól
- farsz
- 2 brokuły
- 3 cebule
- 50 dag małych pieczarek
- szczypta papryki
- chilli
- olej
- 30 dag pomidorków koktajlowych
- 30 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Zmiksuj składniki na ciasto. Na małej ilości oleju smaż cienkie placki. Brokuł ugotuj, pozostaw na sitku, aby obciekł z wody. Cebule drobno pokrój, pieczarki przekrój na pół, podsmaż z cebulą i przyprawami na rozgrzanym oleju.
2. Brokuł i pomidory pokrój, dodaj do pieczarek, cebuli i przypraw. Smaż chwilę.
3. Naleśniki układaj w naczyniu żaroodpornym naprzemiennie z farszem, każdą warstwę posyp niewielką ilością startego sera. Możesz dodać plastry sera pleśniowego. Zapiekaj około 30 minut w temp. 180 st. C.