Zapiekanka pasticcio

Pasticcio jest grecką zapiekanką. Swoim smakiem zaczaruje każdego!

Jest pyszna!
Jest pyszna! 123RF/PICSEL

Makaron włożyć do wrzącej, posolonej wody. Gdy woda znów zawrze, zmniejszyć płomień, gotować ok. 8 minut. Odcedzić. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Zrumienić na niej mięso. Dołożyć cebulę, czosnek, suszone oregano i koncentrat pomidorowy. Krótko razem smażyć na dużym płomieniu.

Dodać cynamon i pomidory z puszki wraz z zalewą. Wymieszać, dusić na małym płomieniu ok. 12 minut. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Jajka wbić do miseczki. Wsypać po sporej szczypcie soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Roztrzepać widelcem.

Starty ser gouda i parmezan wymieszać. 2/3 mieszanki serowej dodać do makaronu. Wlać przyprawione jajka i dobrze wymieszać. Formę żaroodporną natłuścić. Na spód wyłożyć połowę makaronu. Rozsmarować mięsną masę. Przykryć resztą makaronu. Wierzch posypać pozostałym startym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 40 minut. Gotową zapiekankę udekorować gałązkami oregano. 

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?Interia Kulinaria
Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas