Reklama

Reklama

Zapiekanka pasticcio

Pasticcio jest grecką zapiekanką. Swoim smakiem zaczaruje każdego!

Składniki

  • 35 dag makaronu długie cienkie rurki,
  • sól,
  • 2 duże cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 60 dag mieszanego mielonego mięsa,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1-2 łyżki suszonego oregano,
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 duża puszka (ok. 850 ml) pomidorów bez skórki,
  • szczypta cukru,
  • pieprz,
  • 4 jajka,
  • gałka muszkatołowa,
  • po ok. 7,5 dag startego sera gouda i parmezanu,
  • oregano do dekoracji, tłuszcz do formy.

Makaron włożyć do wrzącej, posolonej wody. Gdy woda znów zawrze, zmniejszyć płomień, gotować ok. 8 minut. Odcedzić. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Zrumienić na niej mięso. Dołożyć cebulę, czosnek, suszone oregano i koncentrat pomidorowy. Krótko razem smażyć na dużym płomieniu.

Reklama

Dodać cynamon i pomidory z puszki wraz z zalewą. Wymieszać, dusić na małym płomieniu ok. 12 minut. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Jajka wbić do miseczki. Wsypać po sporej szczypcie soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Roztrzepać widelcem.

Starty ser gouda i parmezan wymieszać. 2/3 mieszanki serowej dodać do makaronu. Wlać przyprawione jajka i dobrze wymieszać. Formę żaroodporną natłuścić. Na spód wyłożyć połowę makaronu. Rozsmarować mięsną masę. Przykryć resztą makaronu. Wierzch posypać pozostałym startym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 40 minut. Gotową zapiekankę udekorować gałązkami oregano. 

Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje