Zapiekanka pasticcio
Pasticcio jest grecką zapiekanką. Swoim smakiem zaczaruje każdego!

Składniki
- 35 dag makaronu długie cienkie rurki,
- sól,
- 2 duże cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 60 dag mieszanego mielonego mięsa,
- 2 łyżki oliwy,
- 1-2 łyżki suszonego oregano,
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 duża puszka (ok. 850 ml) pomidorów bez skórki,
- szczypta cukru,
- pieprz,
- 4 jajka,
- gałka muszkatołowa,
- po ok. 7,5 dag startego sera gouda i parmezanu,
- oregano do dekoracji, tłuszcz do formy.
Makaron włożyć do wrzącej, posolonej wody. Gdy woda znów zawrze, zmniejszyć płomień, gotować ok. 8 minut. Odcedzić. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Zrumienić na niej mięso. Dołożyć cebulę, czosnek, suszone oregano i koncentrat pomidorowy. Krótko razem smażyć na dużym płomieniu.
Dodać cynamon i pomidory z puszki wraz z zalewą. Wymieszać, dusić na małym płomieniu ok. 12 minut. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Jajka wbić do miseczki. Wsypać po sporej szczypcie soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Roztrzepać widelcem.
Starty ser gouda i parmezan wymieszać. 2/3 mieszanki serowej dodać do makaronu. Wlać przyprawione jajka i dobrze wymieszać. Formę żaroodporną natłuścić. Na spód wyłożyć połowę makaronu. Rozsmarować mięsną masę. Przykryć resztą makaronu. Wierzch posypać pozostałym startym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 40 minut. Gotową zapiekankę udekorować gałązkami oregano.