Zapiekanka porowo-ziemniaczana
Prosty i smaczny obiad.
Zapiekanka z kiełbasą123RF/PICSEL
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 duży por,
- 0,5 kg kiełbasy,
- 0,5 litra mleka,
- 2 łyżki tartego sera,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- mąka i masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić na plasterki i blanszować w osolonym wrzątku ok. 10 min. Zagotować mleko i zagęścić zasmażką przygotowaną z masła i mąki. Doprawić, na koniec dodać tarty ser (nie doprowadzać do wrzenia).
Formę do zapiekania wysmarować masłem oprószyć mąką. Ziemniaki wymieszać z sosem, wyłożyć do wysmarowanej formy. Na ziemniakach ułożyć pokrojone w plasterki pory i kiełbasę. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 30 min.