Zapiekanka porowo-ziemniaczana
Prosty i smaczny obiad.

Składniki:
- 1 kg ziemniaków, - 1 duży por, - 0,5 kg kiełbasy, - 0,5 litra mleka, - 2 łyżki tartego sera, - 2 łyżki masła, - 2 łyżki mąki, - sól, pieprz,- gałka muszkatołowa, - mąka i masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić na plasterki i blanszować w osolonym wrzątku ok. 10 min. Zagotować mleko i zagęścić zasmażką przygotowaną z masła i mąki. Doprawić, na koniec dodać tarty ser (nie doprowadzać do wrzenia).
Formę do zapiekania wysmarować masłem oprószyć mąką. Ziemniaki wymieszać z sosem, wyłożyć do wysmarowanej formy. Na ziemniakach ułożyć pokrojone w plasterki pory i kiełbasę. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 30 min.