Zapiekanka pyyyycha - Olga
0,5 kg mielonego mięsa; 2 cebule; czosnek; sos do spaghetti; 2 serki topione; groszek konserwowy, brokuły; kalafior, ser żółty.
1/2 kg mięsa mielonego podsmażyć na patelni z 2 cebulami pokrojonymi w kosteczkę i 3 ząbkami czosnku. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Do usmażonego mięsa dodać zrobiony wg przepisu sos błyskawiczny do spaghetti carbonara. Po zagotowaniu się sosu dodać do niego 2 serki topione złoty ementaler i puszkę groszku konserwowego. Brokuły i kalafior podzielone na różyczki ugotować na parze. Ugotowane (nie za miękkie) warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać mięsnym sosem, posypać startym żółtym serem, włożyć do piekarnika i zapiekać ok 20 minut.