Zapiekanka rybna
Po 3. roku podaj swojemu dziecku na obiad zapiekankę rybną. Ta z naszego przepisu z pewnością mu posmakuje.
Składniki:
- 200 g filetów rybnych
- 100 g makaronu
- 1/2 pęczka włoszczyzny
- 2 łyżeczki masła
- 3 plastry żółtego sera
- cebula
- łyżeczka soku z cytryny
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
1. Włoszczyznę umyj, obierz i opłucz. Pokrój w plasterki i włóż do garnka. Zalej ok. 500 ml wody, dodaj masło i gotuj przez 10 min.
2. Opłukane filety skrop sokiem z cytryny i pokrój w paski. Dodaj je go garnka z włoszczyzną i gotuj całość jeszcze przez 5 minut.
3. Umytą i obraną cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju.
4. Ugotuj makaron. Wysmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne i układaj warstwami makaron oraz farsz warzywno-rybny wymieszany z cebulą. Posyp tartym serem.
5. Zapiekaj 15-20 minut w temperaturze ok. 180°C.