Zapiekanka rybna w serowym sosie
Polubią ją również dzieci!

Składniki
- 80 dag filetów z dorsza (bez skóry)
- 10 dag wędzonego łososia
- 1 marchewka
- 5 jajek
- 1/4 szkl. gęstej śmietany 18 proc.
- 3 łyżki posiekanego oregano
- 3 łyżki kaszy manny
- sok z połowy cytryny
- 1 szkl. śmietany kremówki
- 20 dag fety
- gałka muszkatołowa
- sól biały
- pieprz
- tłuszcz do posmarowania formy
Sposób przygotowania
1. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych otworach. Filety z dorsza opłucz, wytrzyj do sucha. Potem surową rybę zmiel albo zmiksuj w malakserze. Wędzonego łososia drobno posiekaj i wymieszaj z dorszem. 2. Do rybnej masy dodaj 3 jajka, startą marchewkę oraz kaszkę i oregano. Dolej sok z cytryny. Całość przypraw do smaku solą i białym pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Dobrze wyrób. 3. Dłońmi zwilżonymi zimną wodą nabieraj porcje masy rybnej i uformuj 8 równych klopsików. Ułóż je na spodzie formy posmarowanej tłuszczem. 4. Pozostałe jajka wbij do miseczki, roztrzep je widelcem. Fetę utrzyj ze śmietaną. Dolej roztrzepane jajka. Sos dobrze wymieszaj. Przypraw go do smaku solą oraz pieprzem. Polej klopsiki w formie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz przez 30-35 minut. Podawaj np. z ryżem ugotowanym na sypko albo z kawałkiem chrupiącej bagietki.