Zapiekanka rybna w serowym sosie

Polubią ją również dzieci!

Zapiekanka rybna
Zapiekanka rybna123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych otworach. Filety z dorsza opłucz, wytrzyj do sucha. Potem surową rybę zmiel albo zmiksuj w malakserze. Wędzonego łososia drobno posiekaj i wymieszaj z dorszem. 

2. Do rybnej masy dodaj 3 jajka, startą marchewkę oraz kaszkę i oregano. Dolej sok z cytryny. Całość przypraw do smaku solą i białym pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Dobrze wyrób. 

3. Dłońmi zwilżonymi zimną wodą nabieraj porcje masy rybnej i uformuj 8 równych klopsików. Ułóż je na spodzie formy posmarowanej tłuszczem. 

4. Pozostałe jajka wbij do miseczki, roztrzep je widelcem. Fetę utrzyj ze śmietaną. Dolej roztrzepane jajka. Sos dobrze wymieszaj. Przypraw go do smaku solą oraz pieprzem. Polej klopsiki w formie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz przez 30-35 minut. Podawaj np. z ryżem ugotowanym na sypko albo z kawałkiem chrupiącej bagietki.

Genialna zapiekanka z rybąInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas