Zapiekanka rybna z soczewicą
A może by tak zapiekanka z rybą? Czemu nie! Smakuje równie dobrze, jak z mięsem

Składniki
- 60 dag młodych ziemniaków
- 1 czubata szkl. soczewicy
- 40 dag dorsza albo innej morskiej ryby
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka masła
- 1 op. rukoli
- po kilka gałązek bazylii, mięty i natki pietruszki
- 4 łyżki migdałów bez skórki
- 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
- sól
- biały pieprz
- ziołowa przyprawa do ryby
Sposób przygotowania
1. Soczewicę opłucz, dobrze osącz, przesyp do garnka. Zalej ją posoloną wodą. Gotuj 20 minut. Ziemniaki wyszoruj, opłucz. Potnij na połówki. Filety z dorsza umyj i osusz. Rybę skrop sokiem z cytryny, posól i posyp przyprawą ziołową. Na patelni rozgrzej połowę oliwy i masło. Zrumień ziemniaki. Oprósz je solą. Przełóż do płaskiej, żaroodpornej formy. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Włóż kawałki ryby. Obsmaż je i dodaj do ziemniaków. Soczewicę odcedź, dobrze osącz. Posyp nią składniki w formie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Zapiekaj 45 minut. 2. Rukolę i zioła opłucz. Połowę sałaty oraz zioła wrzuć do malaksera. Dodaj migdały oraz obrane ząbki czosnku. Zmiksuj. Zieloną pastę wymieszaj z jogurtem. Sos przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotową zapiekankę posyp resztą rukoli i polej zielonym sosem.