Zapiekanka rybna z soczewicą

A może by tak zapiekanka z rybą? Czemu nie! Smakuje równie dobrze, jak z mięsem

Zapiekanka z ziemniakami
Zapiekanka z ziemniakami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Soczewicę opłucz, dobrze osącz, przesyp do garnka. Zalej ją posoloną wodą. Gotuj 20 minut. Ziemniaki wyszoruj, opłucz. Potnij na połówki. Filety z dorsza umyj i osusz. Rybę skrop sokiem z cytryny, posól i posyp przyprawą ziołową. Na patelni rozgrzej połowę oliwy i masło. Zrumień ziemniaki. Oprósz je solą. Przełóż do płaskiej, żaroodpornej formy. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Włóż kawałki ryby. Obsmaż je  i dodaj do ziemniaków. Soczewicę odcedź, dobrze osącz. Posyp nią składniki w formie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Zapiekaj 45 minut. 

2. Rukolę i zioła opłucz. Połowę sałaty oraz zioła wrzuć do malaksera. Dodaj migdały oraz obrane ząbki czosnku. Zmiksuj. Zieloną pastę wymieszaj z jogurtem. Sos przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotową zapiekankę posyp resztą rukoli i polej zielonym sosem.

Zapiekane ziemniaki z rybą - szybki przepisInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas