Reklama

Zapiekanka rybna z soczewicą

A może by tak zapiekanka z rybą? Czemu nie! Smakuje równie dobrze, jak z mięsem

Czas przyrządzenia: 80 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 60 dag młodych ziemniaków
  • 1 czubata szkl. soczewicy
  • 40 dag dorsza albo innej morskiej ryby
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 op. rukoli
  • po kilka gałązek bazylii, mięty i natki pietruszki
  • 4 łyżki migdałów bez skórki
  • 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • sól
  • biały pieprz
  • ziołowa przyprawa do ryby

Sposób przygotowania

1. Soczewicę opłucz, dobrze osącz, przesyp do garnka. Zalej ją posoloną wodą. Gotuj 20 minut. Ziemniaki wyszoruj, opłucz. Potnij na połówki. Filety z dorsza umyj i osusz. Rybę skrop sokiem z cytryny, posól i posyp przyprawą ziołową. Na patelni rozgrzej połowę oliwy i masło. Zrumień ziemniaki. Oprósz je solą. Przełóż do płaskiej, żaroodpornej formy. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Włóż kawałki ryby. Obsmaż je  i dodaj do ziemniaków. Soczewicę odcedź, dobrze osącz. Posyp nią składniki w formie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Zapiekaj 45 minut. 

2. Rukolę i zioła opłucz. Połowę sałaty oraz zioła wrzuć do malaksera. Dodaj migdały oraz obrane ząbki czosnku. Zmiksuj. Zieloną pastę wymieszaj z jogurtem. Sos przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotową zapiekankę posyp resztą rukoli i polej zielonym sosem. 

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy