Zapiekanka ryżowa

To danie można zrobić w jednej dużej formie (np. do tart lub zwykłej okrągłej) albo w kilku mniejszych – jak wygodniej. Smakuje przepysznie!

Zapiekanka ryżowa smakuje doskonale.
Zapiekanka ryżowa smakuje doskonale. 123RF/PICSEL

Składniki na 5-6 porcji:

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag tartego żółtego sera
  • 2 kule mozzarelli
  • 2 twarde pomidory
  • 1,5 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek tymianku
  • tłuszcz do foremek

Sposób przygotowania:

1. W rondelku rozgrzać masło dodać mąkę i po chwili smażenia wlać mleko, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Gdy sos zgęstnieje, wymieszać go z serem żółtym i ryżem.

2. Foremki wysmarować tłuszczem, nakładać masę ryżową. Na wierzchu układać plastry pomidorów i mozzarelli. Piec 15 minut w temp. 200°C. Udekorować tymiankiem.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?Interia Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas