Zapiekanka ryżowa
To danie można zrobić w jednej dużej formie (np. do tart lub zwykłej okrągłej) albo w kilku mniejszych – jak wygodniej. Smakuje przepysznie!
Składniki na 5-6 porcji:
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 10 dag tartego żółtego sera
- 2 kule mozzarelli
- 2 twarde pomidory
- 1,5 szklanki mleka
- sól, pieprz
- kilka gałązek tymianku
- tłuszcz do foremek
Sposób przygotowania:
1. W rondelku rozgrzać masło dodać mąkę i po chwili smażenia wlać mleko, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Gdy sos zgęstnieje, wymieszać go z serem żółtym i ryżem.
2. Foremki wysmarować tłuszczem, nakładać masę ryżową. Na wierzchu układać plastry pomidorów i mozzarelli. Piec 15 minut w temp. 200°C. Udekorować tymiankiem.