​Zapiekanka ryżowa

Proste i smaczne danie.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • Sól
  • 250 g pieczarek
  • 75 g grzybów shitake
  • Czerwona papryka
  • 2 łyżki masła
  • Pieprz
  • 300 g śmietany
  • Zioła prowansalskie
  • Curry
  • 40 g bekonu
  • 4 jajka
  • Mały kawałek imbiru
  • Szczypiorek

Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie.

Pokrojone grzyby smażyć na 1 łyżce masła, doprawić solą i pieprzem, wlać 200 g śmietany, doprawić ziołami prowansalskimi. Na łyżce masła przesmażyć pokrojoną w paski paprykę, dodać ryż, oprószyć curry, przesmażyć. Bekon pokroić, jajka roztrzepać. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać i umieścić w żaroodpornej formie. Zapiekać w 200 st. C przez 15 min. 100 g śmietany zmieszać z drobno pokrojonym szczypiorkiem i imbirem, doprawić solą i pieprzem. Kawałki zapiekanki podawać z kleksem sosu.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas