Zapiekanka ryżowa
Proste i smaczne danie.
Składniki:
- 200 g ryżu
- Sól
- 250 g pieczarek
- 75 g grzybów shitake
- Czerwona papryka
- 2 łyżki masła
- Pieprz
- 300 g śmietany
- Zioła prowansalskie
- Curry
- 40 g bekonu
- 4 jajka
- Mały kawałek imbiru
- Szczypiorek
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie.
Pokrojone grzyby smażyć na 1 łyżce masła, doprawić solą i pieprzem, wlać 200 g śmietany, doprawić ziołami prowansalskimi. Na łyżce masła przesmażyć pokrojoną w paski paprykę, dodać ryż, oprószyć curry, przesmażyć. Bekon pokroić, jajka roztrzepać. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać i umieścić w żaroodpornej formie. Zapiekać w 200 st. C przez 15 min. 100 g śmietany zmieszać z drobno pokrojonym szczypiorkiem i imbirem, doprawić solą i pieprzem. Kawałki zapiekanki podawać z kleksem sosu.