Zapiekanka warzywna
Nie tylko dla wegetarian.
- 1 brokuł,
- 1/2 kalafiora,
- 1/2 opakowania mrożonej marchewki 'baby',
- 0,5 litra mleka,
- 2 łyżki tartego sera,
- 3 żółtka jajka,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- masło i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Brokuł, kalafiory podzielić na różyczki, zblanszować oddzielnie w osolonym wrzątku, schłodzić w zimnej wodzie i odsączyć. Marchewki rozmrozić. Zagotować mleko i zagęścić zasmażką przygotowaną z masła mąki, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdjąć z ognia, dodać tarty ser i żółtka,wymieszać. Sos położyć z warzywami i wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 30 min. Czas przygotowania 1 h 20 min. Przepis na 8 osób.