Zapiekanka warzywno-ziemniaczana
Wyśmienita na każdą okazję!

Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- marchew
- 2 czerwone i zielone papryki
- pół małego selera
- 15 dag boczku
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- pół łyżeczki kurkumy
- żółtko
- 10 dag sera pleśniowego
- szklanka mleka
- olej
- sól
- pieprz
4 osoby
Sposób przygotowania
1. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź,przestygną, pokrój je w plastry. Podsmaż pokrojony boczek, pokrojone w słupki marchew i seler. Cebulę i papryki pokrój. 2. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Warstwami układaj ziemniaki, boczek i warzywa. Połącz mleko z pokruszonym serem. Podgrzewaj je mieszając, aż ser się rozpuści. 3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy. Takim sosem zalej warstwy zapiekanki. Wierzch posyp rozmarynem. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz w temperaturze ok. 180°C przez godzinę. Zapiekankę podawaj z zielona sałatą lub surówka z marchewki.