Zapiekanka warzywno-ziemniaczana

Wyśmienita na każdą okazję!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź,przestygną, pokrój je w plastry. Podsmaż pokrojony boczek, pokrojone w słupki marchew i seler. Cebulę i papryki pokrój. 

2. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Warstwami układaj ziemniaki, boczek i warzywa. Połącz mleko z pokruszonym serem. Podgrzewaj je mieszając, aż ser się rozpuści. 

3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy. Takim sosem zalej warstwy zapiekanki. Wierzch posyp rozmarynem. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz w temperaturze ok. 180°C przez godzinę. Zapiekankę podawaj z zielona sałatą lub surówka z marchewki.

Zapiekanka pasterskaInteria Kulinaria
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas