Zapiekanka z boczkiem
Jeśli twoi bliscy nie przepadają za brukselką, przyrządź potrawę, która będzie im bardzo smakowała i zniknie ze stołu w mgnieniu oka.

Składniki
- 40 dag ziemniaków
- 40 dag brukselki
- 15 dag boczku wędzonego
- łyżka masła
- 3 łyżki śmietany
- jajko
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta kurkumy
- 15 dag sera gouda
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Na parze ugotuj obrane ziemniaki pokrojone w kostkę oraz oczyszczoną z wierzchnich liści brukselkę. 2. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Śmietanę wymieszaj z jajkiem, gałką muszkatołową, kurkumą, solą i pieprzem. 3. Połowę sosu przełóż do naczynia, na wierzchu ułóż ziemniaki, brukselkę i boczek. Zalej pozostałym sosem, wierzch posyp startym żółtym serem. Danie piecz w temp. 180 st. C 20 minut. Do zapiekanki możesz dodać inne warzywa.