Zapiekanka z brokułami
Wszyscy uwielbiają zapiekanki. Opcji jest wiele - a brokułowa smakuje wyśmienicie!

Składniki
- pół opakowania makaronu wstążki
- brokuł
- 20 dag sera pleśniowego typu blue
- łyżka śmietany
- łyżka jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- łyżka masła klarowanego
- masło do formy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj al dente. Brokuł podziel na różyczki, blanszuj lub ugotuj na parze. Ser pokrój.2. Na maśle klarowanym podsmaż brokuł, dodaj ser, jogurt i śmietanę,przypraw solą i pieprzem.Podgrzewaj, aż ser się rozpuści.3. Foremki wysmaruj masłem. Makaron, brokuł i sos wymieszaj, nakładaj do wysmarowanych naczyń.Zrób miejsce na środku i do każdej foremki wybij po jajku.4. Piekarnik rozgrzej do temp.180°C. Piecz potrawę do momentu ścięcia się jajka. Podawaj od razu posypane solą i pieprzem.Dodatkiem do potrawy może być sałata z pomidorami.