Zapiekanka z brukselką
Nic nie smakuje bardziej niż zapieczony makaron. Polecamy zrobić go z warzywami. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu.
Składniki na 4 porcje:
- 30 dag makaronu świderki
- 1/2 kg brukselki (może być mrożona)
- pęczek zielonych szparagów
- 2 cebule
- 2-4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1/2 małej cukinii
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
- oliwa
- 100 ml śmietany
- świeża bazylia
- 1 łyżeczka owoców żurawiny
Sposób przygotowania:
1. Brukselkę i oczyszczone szparagi zblanszować. Cebulę, czosnek i chili posiekać, podsmażyć. Dodać pokrojoną w plastry cukinię, smażyć, aż zmięknie.
2. Dodać brukselkę i szparagi, wszystko wymieszać, doprawić solą, pieprzem i papryką, chwilę razem smażyć. Ugotować makaron al dente. Wymieszać z warzywami, przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać śmietaną. Zapiekać 30 minut w temperaturze 200°C. Udekorować bazylią i owocami żurawiny.