Zapiekanka z ciecierzycy
Oto przepis na pyszną zapiekankę z ciecierzycy.
Beata, mama Alana (4 lata)
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 1/4 brokułu
- 2 marchewki
- 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 3 łyżki kleiku kukurydzianego
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Osobno ugotuj obrane i pokrojone warzywa. Ziemniaki przepuść przez praskę, wymieszaj z roztrzepanym jajkiem. Masę ziemniaczaną podziel na trzy części: do jednej dodaj brokuł, do drugiej - marchewkę, do trzeciej - ciecierzycę. Każdą część zmiksuj i wymieszaj z łyżką kleiku. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj oliwą. Wkładaj warstwami poszczególne masy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, piecz około 25 minut.