Zapiekanka z cukinią

Zamiast cukinii można użyć bakłażana. Danie będzie jeszcze smaczniejsze, ale bardziej pracochłonne, bo plastry bakłażana, przed przełożeniem mięsem, należy przesmażyć na oliwie.

Smakuje doskonale!
Smakuje doskonale! 123RF/PICSEL

Cukinie umyć, pokroić w plastry. Umytą i obraną cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na 1 łyżce oleju, dodać mięso, przesmażyć razem, posypać posiekanym oregano, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru, dodać pokrojone pomidory, dusić 5 min na małym ogniu, posypać połową sera.

W wysmarowanym resztą oleju naczyniu żaroodpornym układać plastry cukinii, przekładając je mięsno- pomidorowym sosem. Wierzch zapiekanki posypać resztą sera. Wstawić na 20 min do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pod koniec pieczenia wierzch zapiekanki przykryć folią aluminiową, by się nie przypaliła.

Sprawdzony przepis na kurczaka zapiekanegoInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas