Zapiekanka z cykorią - toskania
<b>Składniki na 4 osoby:</b> 6 małych cykorii, 1 kg ziemniaków na puree, 20-25 plastrów szynki konserwowej, 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 30 dag dojrzałego sera żółtego, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, oregano, papryka słodka, gałka muszkatołowa, tłuszcz do smażenia i posmarowania formy, mleko.
Przygotowanie
Ziemniaki ugotować i ubić na puree z mlekiem, odrobiną masła i gałką muszkatołową. Cykorie gotować około 15 min w garnku przykrytym papierem pergaminowym. Mięso mielone smażyć na złocisty kolor, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, oregano, papryką i rozmarynem. Naczynie żaroodporne natłuścić i ułożyć cienką warstwę ziemniaków. Posypać odrobiną startego sera. Następnie ułożyć mięso mielone. Przykryć cienką warstwą ziemniaków, posypać serem. Odcedzoną cykorię pokroić wzdłuż na 4 części. Każdą zawijać w plasterek szynki i układać na ziemniakach jedna przy drugiej. Przykryć warstwą ziemniaków i posypać grubo serem. Zapiekać około 20 min w średnionagrzanym piekarniku. Podawać w chłodne zimowe wieczory z kuflem zimnego piwa. Palce lizać...