Składniki na 4 porcje: - 0,5 l mleka, - 60 g masła, - paczka cukru waniliowego, - skórka z jednej pomarańczy, - 100 g grysiku, - 250 g chudego twarożku, - 5 jaj, - 100 g cukru, - puszka moreli (425 ml), - 50 g płatków migdałowych, - tłuszcz do formy, - cukier puder Przygotowanie: Mleko, masło, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową i sól zagotować. Wsypać grysik i gotować 5 minut na słabym ogniu. Wmieszać twarożek. Jajka rozdzielić. Żółtka utrzeć z 30 g cukru i dodać do masy grysikowej. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dodając 40 g cukru. Pianę wmieszać do masy, następnie dodać osączone morele. Owalną formę (ok 20x28 cm) natłuścić, włożyć do niej masę. Posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec w 200 st. C przez 40-50 minut. Zapiekankę podawać posypaną cukrem pudrem. Czas przygotowania: 75 minut Jedna porcja zawiera: 2810 kJ/671 kcal