Reklama

Reklama

Zapiekanka z kalafiorem

Jest nie tylko pyszna, ale też pożywna. Tego lata choć raz powinna zagościć na twoim stole!

Składniki:

Reklama


● 1/2 opakowania makaronu penne
● 30 dag pomidorów (mogą być zarówno koktajlowe jak i zwykłe, nieduże)  
● 1/2 kalafiora
● 20 dag żółtego sera  
● oregano, sól, świeżo mielony pieprz
● listki dowolnych ziół do dekoracji
● olej roślinny, np. rzepakowy

Przygotowanie:

Makaron ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu (podczas gotowania do wody dodaj łyżeczkę oleju, żeby makaron się nie kleił).

Kalafior umyj, podziel na różyczki i zblanszuj w lekko osolonej wodzie (tak, aby pozostał twardy).

Pomidory umyj, jeśli wybrałaś koktajlowe, pozostaw je w całości, tylko lekko nakłuj wykałaczką.

Zwykłe pomidory pokrój w ćwiartki. Duże naczynie żaroodporne nasmaruj olejem, umieść w nim makaron wymieszany z kalafiorem oraz z pomidorami. Oprósz solą, pieprzem i oregano.

Wierzch dania posyp tartym żółtym serem i zapiecz przez ok. 20 min w 180°C.

Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka | makaron | zapiekanki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje